Työehtosopimukset voivat olla ratkaisu moniin työelämän haasteisiin
Teksti: Samuli Sinisalo
Kirjoittaja on erityisasiantuntija konsortiokumppanimme Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:ssa.
Suomen työmarkkinat ovat mainettaan ketterämmät. Suomessa ja Pohjoismaissa lainsäädännön merkitys on työmarkkinoiden sääntelyssä yleensä varsin suppea, kun sitä verrataan työmarkkinaosapuolten – eli työntekijöiden ja työnantajien – keskinäisistä sopimuksista tuleviin sääntöihin. Nämä sopimukset kirjataan yleensä työehtosopimuksiin (TES), joiden piirissä on noin 89 % Suomessa työskentelevistä palkansaajista (TEM 2024).
Työehtosopimukset tunnetaan kenties parhaiten palkankorotuksista, joita neuvottelukierroksilta jännitetään. Työehtosopimusneuvottelut pitävät sisällään paljon muutakin, kuten työelämän laadullista sääntelyä. Sopimusten vahvuus on sovittujen sääntöjen tarkoituksenmukaisuus, joka syntyy työntekijöiden ja työnantajien yhteisen alakohtaisen näkemyksen ja tietämyksen pohjalta.
Monet [Työelämän muutosten kohtaaminen työpaikoilla -]raportissa nousevat teemat ovat sellaisia, joihin työehtosopimuksilla voidaan vaikuttaa. Neljännen luvun työelämän huolenaiheista työehtosopimusasioita voivat palkan lisäksi olla esimerkiksi työaikojen joustavuus, työn kuormittavuuden sääntely, työturvallisuus, mahdollisuudet ammatilliseen kehittymiseen, etätyösäännöt, lomat ja muut työsuhde-edut sekä työn, vapaa-ajan ja perheen yhteensovittamiseen liittyvät kysymykset.
Vastaavasti myös seuraavan luvun megatrendit ovat sellaisia, joihin työehtosopimuksilla voidaan – ja kannattaa vaikuttaa. Miten muuttuvassa ilmastossa järjestetään tarkoituksenmukainen vaatetus ulkotyötä tekeville? Miten tekoälyn ja digitalisaation potentiaali voidaan parhaiten hyödyntää?
Maailma ja työmarkkinat ovat muutoksessa, siksi näihin teemoihin tulee kiinnittää huomiota. Käsillä olevan tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa vastaajista pitää työmarkkinajärjestöjen käymiä työehtosopimusneuvotteluja parhaana tapana huolehtia työelämän pelisäännöistä. Vaikka Suomen työehtosopimusjärjestelmää nykyisestä muutettaisiin, tarve aitoon vuoropuheluun ja kaikkien osapuolten kuulemiseen ei poistu työpaikoilta.
Kommenttiteksti on julkaistu alun perin loppuraportissamme.