Kommentti: Työelämän ristiriitainen kehitys voi syventää yhteiskunnallisia railoja
Teksti: Juha Antila
Kirjoittaja on konsortiokumppanimme SAK:n kehittämispäällikkö.
Onko työelämä muuttunut tai muuttumassa parempaan vai huonompaan suuntaan? Tämä on niin sanottu ikuisuuskysymys. Pitkällä aikavälillä jotkut asiat ovat muuttuneet parempaan suuntaan. Vielä 1970-luvulla Suomessa kuoli töissä suunnilleen yksi ihminen viikossa, nykyään tuskin yksi kuukaudessa. Tilanne on siltä osin kiistatta parempi. Olisi kuitenkin yksinkertaista ja harhaanjohtavaa väittää ennen olleen raskaampaa ja vaikeampaa kuin nykyisin. Perinteisten fyysisten vaarojen rinnalle työelämään on tullut uusia ilmiöitä, ja niiden myötä uusia riskejä.
Suomalaisessa työelämässä on samaan aikaan paljon jatkuvuutta ja toisaalta merkittäviä muutoksia. Suurin osa työskentelee edelleen kokoaikaisissa, toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa. Ihmisten perustarpeet ovat myös suurelta osin muuttumattomat. Toisaalta työ on teknologisoitunut ja sen myötä monimuotoistunut. Informaatiotulvan aiheuttama ähky valeuutisineen on yksi aikakautemme ikävistä ilmiöstä. Työyhteisöt ovat monikulttuuristuneet ja eri ikäpolvien väliset erot työpaikoilla tulleet näkyviin aiempaa selkeämmin.
Eriarvoisuus yhteiskunnassa on kasvamassa, ja se näkyy myös työelämässä. Globalisaation vaikutus työhön ja työyhteisöihin ilmenee monin eri tavoin aina johtamiskäytännöistä tulonjakoon. Työsuhteeseen ja toimeentuloon liittyvä epävarmuus, joka ennen oli etupäässä työntekijäasemassa olevien arkea, on levinnyt lähes koko työtätekevään väestöön. Siltä ei suojaa korkea koulutus, ei edes valtion virka.
Työelämä on muuttunut yhtäältä parempaan ja toisaalta huonompaan suuntaan. Kehitys näyttäisi jatkuvan samalla tavalla eikä yleistä, kaikkia koskevaa kehitystrendiä ole. Selvä enemmistö tämän tutkimuksen kyselyyn vastanneista katsoo työelämän jakautuvan yhä voimakkaammin kahtia arvostukseltaan hyviin ja huonoihin töihin. SAK:n Hyvän työn mittarista näemme, että työyhteisöjen merkitys on keskeinen työelämän laatua arvioitaessa. Työpaikkakohtaiset tulokset voivat poiketa toisistaan merkittävästi yhden toimialan sisällä. Kysymys on työpaikan toimintatavoista ja työntekijöiden arvostamisesta tai arvostuksen puuttumisesta. Siinä piilee myös paremman työelämän siemen: asioihin voi vaikuttaa!
Kommenttiteksti on julkaistu alun perin loppuraportissamme.